Redactie

Bijna alle communicatie krijgt uiteindelijk (mede) vorm in teksten. Daarom zijn de kwaliteit van teksten en de redactie ervan van zo’n groot belang. Je communicatiestrategie kan nog zo goed zijn, als je teksten niet deugen, heb je er weinig aan.

De eind redactie kort bijna altijd in.

Terwijl je schrijft, openbaren zich ook voortdurend communicatievragen. Hierdoor zijn schrijven en adviseren bij inhoudelijk gevoelige stukken ook niet te scheiden. Communicatieadviseurs die zeggen er niet te zijn om te schrijven, hebben iets helemaal niet begrepen.

Snelle redactie service

Vanwege het grote belang van goede teksten (her)schrijf ik veel en graag teksten. Wanneer ik het daarvoor te druk heb, springen andere ervaren schrijvers voor mij in, onder mijn eindredactie.

Dit redactiewerk doen we snel en tegen zeer scherpe tarieven.

Tips 

Enkele schrijftips voor jou zelf:

 1. Zet eerst schematisch op een rij wat je hebt te vertellen, in de volgorde waarin je dat wilt doen.
 2. Schets voor jezelf een beeld van je lezer en houd tijdens het schrijven dat beeld voor ogen.
 3. Zet op een rij wat je met een tekst wilt bereiken.
 4. Botsen jouw doelgroepen (vraag 2) onderling?  Of je doelen (vraag 3)? Maak dan keuzes.
 5. Schrijf actief, concreet en met lef. Nuances kun je altijd nog aanbrengen, maar grijze teksten pittig maken, is moeilijk.
 6. Val altijd met de deur in huis. Geen aanloopjes als openingszin. Begin met ‘de burgemeester is van zijn fiets gevallen’ en niet met ‘het is ons allemaal wel een keer overkomen en leuk is het zeker niet…’.
 7. Heb je je tekst klaar? Dan ben je op de helft. Verbeter de tekst die je hebt geschreven in ieder geval op de volgende punten:
  • Maak de passieve zinnen actief en zet ze zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd. ‘Het artikel gaat vertaald worden’ wordt ‘Miriam vertaalt het artikel’.
  • Haal het voor de lezer belangrijkste naar voren. Val met de deur in huis.
  • Vervang woorden die voor veel lezers moeilijk zijn.
  • Vervang vage uitdrukkingen als ‘ten aanzien van’ en ‘met betrekking tot’ door gewone voorzetsels als ‘met’ of ‘over’. Dit is altijd mogelijk.
  • Vervang onnodig abstracte formuleringen door concrete.
  • Schrap loze woorden als ‘verschijnselen’ en ‘factoren’.
  • Haal herhalingen eruit.
 8. Laat je tekst altijd door een kritische tweede lezer lezen.

Zie ook NuDoorpakken over schrijven.